Mattias har utan att tänka på det skaffat sig mycket erfarenhet i olika sporter. Både lag och individuella grenar.
Bandy är något alla prövade i Nässjö på 80-talet. Vi var stora kullar som behövde aktiveras. NIF hade både fotboll och Bandy. Han hade redan bandy som kompisidrott. En sport där de sociala kopplingarna finns från uppväxtåren.
Mountainbike kom till Sverige i början av 90-talet. Mattias som redan varit med i Friluftsfrämjandet träffade utförsåkningsinstruktörerna ute i skogen på MTB cyklar. Detta blev startskottet för Mattias ledarskapsutveckling.

Bandygymnasiet hade 3 steg i bandytränarutbildningen. Dessa gick parallellt i tid med skidinstruktörsutbildningarna som Mattias gjorde under dessa år i Friluftsfrämjandet.
Detta ledde till att Skidturism i Åre blev nästa steg i ledarskapets utveckling.

Stegutbildningarna ifrån Friluftsfrämjandet gjordes igen i Åremiljön. Fysiologi var en av de stora teoretiska ämnena i Åre.
Spinningledare tycker Mattias är ett bra sätt att underhålla ledarskap. Där kan man pröva idéer på motionären och mer tränande personer.

Mattias har varit svensk elitcyklist både i MTB och landsväg. Han tycker att han ”fått ut mer än han puttat in”. Andra anser att han är en sådan där med talang för cykel men som saknar träningstalang. Han imponeras av de som kan träna mycket i alla fall.